Велико Търново ще се побратимява с Грац или Линц
Велико Търново ще се побратимява с Грац или Линц / Дарик нюз

Велико Търново да се побратими с Грац или Линц и да домакинства на седмица на австрийската култура са договорили на работна среща кметът Даниел Панов и австрийския посланик у нас Герхард Райвегер. Предвижда се да се провеждат и дни на старата столица в Австрия. Даниел Панов съобщи, че желанието му е градът, с който да се побратими Велико Търново, да е бил Европейска столица на културата. Негово превъзходителство Герхард Райвегер уточни, че е предложил Грац и Линц, които отговарят на изискването и се пошегува, че тъй като е от Грац първо ще говори с тамошната местна власт.

На 9 май под патронажа на посолството във Велико Търново ще се проведе концерт на австрийски квартет фаготи. Седмицата на австрийската култура е предвидена за следващата година в началото на май. Заедно с основния концерт ще бъдат организирани и съпътстващи музикални събития за младежката публика.

По време на срещата с австрийския посланик е било обсъждано и сътрудничество с представителство на австрийската търговска камара. Предвижда се да се проведе среща и с потенциални инвеститори. Ще бъдат организирани и различни базари на австрийски стоки във Велико Търново, а великотърновски производители ще представят региона в Австрия.

По време на посещението си във В. Търново Герхард Райвегер се срещна с областния управител доц. Пенчо Пенчев и заместничката му Любомира Попова. Договорено бе  през май кметовете от Област Велико Търново да се срещнат с търговския аташе на Австрия у нас д-р Михаил Ангерер.  Посланикът и  доц. Пенчев обсъдиха и възможността за образователен обмен между студенти от ВТУ „Кирил и Методий" и Института за публична администрация във Виена.