/ Община Велико Търново
Двадесет и второто издание на Международния фолклорен фестивал бе открито снощи във Велико Търново. Още седем фестивални вечери - до 27 юли старопрестолният град ще бъде световна столица на карнавала.

Община Велико Търново

Популярният културен форум започна традиционно - с дефиле на гостуващите групи по главната улица „Васил Левски“, танцувални и музикални изпълнения. Във фестивала участват състави и формации с общо над 350 изпълнители от осем държави - България, Аржентина, Колумбия, Египет, Грузия, Панама, Китай и Башкирия.

Важно за шофьорите: Въвежда се временна организация на движението

Вечерните концерти са в Летния театър и започват в 20:00 часа - входът е свободен. Песни, танци, акробатика и много изненади са подготвени за публиката. По време на откриването всички участници и публиката бяха приветствани от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Община Велико Търново

Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов и подчерта голямата популярност на фестивала, превърнал се в една от емблемите на старопрестолния град в България и по света. Приветствие отправи и Емил Павлов - създател и основен организатор на събитието.

Царевец става декор на операта „Турандот“

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства в България.

Община Велико Търново

Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и други.