В. Търново се поклони пред Апостола, деца положиха кокичета в нозете му
В. Търново се поклони пред Апостола, деца положиха кокичета в нозете му / Дарик нюз
В. Търново се поклони пред Апостола
61518
В. Търново се поклони пред Апостола
  • В. Търново се поклони пред Апостола

Велико Търново се поклони пред паметта на Левски. Днес се навършиха 140 години от обесването на Апостола на българската свобода. Десетки граждани и общественици се събраха пред паметника на дякон Игнатий в центъра на старата столица, за да му отдадат почит.

Венци и цветя на признателност поднесоха депутатът Христо Христов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет инж. Николай Ашиков, зам.- кметовете Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, ректорът на НВУ „В. Левски" бригаден генерал Цветан Харизонов, зам.- ректорът на ВТУ доц. Петко Петков, общински съветници, представители на политически партии и много деца.

Учениците донесоха кокичета, които положиха в нозете на Апостола. Почетна рота от Националния военен университет, носещ името на Васил Левски, отдаде военни почести.

В. Търново се поклони пред Апостола, деца положиха кокичета в нозете му
netinfo

Заупокойна молитва за душата на архидякон Игнатий, отслужи отец Славчо. Той призова да се споменат имената и на родителите на В. Левски, които са го възпитали така, че да даде живота си за свободата на България.

„В сърцето на всеки българин има частица искрена благодарност към делото на Апостола, защото както казва Мерсия Макдермот в книгата си „Апостолът на свободата" той умря, както умират семената, за да оживеят отново в реколтата. Когато увисва на бесилото Левски вече е разорал пустинята и в младите и празни бразди е посял горещите семена", каза в словото си директорът на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков" Иван Александров.

Чуйте го в звуковия файл.