В. Търново окончателно без тролейбуси, откраднаха кабели за над 763 000 лева
В. Търново окончателно без тролейбуси, откраднаха кабели за над 763 000 лева / dariknews.bg/ Архив

6000 метра кабел за електрическото захранване на контактната мрежа на тролейбусите във В. Търново е увреден и откраднат, съобщиха от Общинска администрация. Крупната кражба е установена по сигнал на граждани. Кабелът е с общо тегло 23 100 килограма и е измъкнат от шахтите на "Тролейбусен транспорт" по ул. "Никола Габровски" до автогара "Запад".

По сигнал на граждани на 22 февруари експерти от Дирекция "Териториално и селищно устройство"  на Общината са констатирали щета на стойност 762 000 лв. Намерен и прибран е 225 метра кабел. Липсва 5 775 м. кабел на стойност 733 425 лв.

Откраднат е и 320 метра  кабел от мрежата за електрическо захранване на уличното осветление. Общата стойност на причинените щети възлиза на 763 785 лв.

Тролейбусите във В. Търново не се движат от началото на ремонта на пътен възел „Качица" през ноември 2008 г. На днешната сесия на Общинския съвет в отговор на питане на съветника Румен Димитров кога ще бъде възстановено движението им, кметът Румен Рашев заяви, че се търсят варианти за максимално кратко пресичане на главен път „София- Варна" в района на „Качица". Причината е, че Общината не разполага с необходимите средства да възстанови мрежата, а предвидените в първоначалния проект за това пари не са отпуснати по- късно.