/ netinfo
Горнооряховската болница е второто лечебно заведение в Северна България, в което ще се прилага метод за измерване на костната плътност със скенер
Софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) бе инсталиран преди дни към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ "Свети Иван Рилски". Горнооряховската болница е второто лечебно заведение в Северна България, в което ще се прилага метод за измерване на костната плътност със скенер. "Този метод дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко - колкото при обикновена рентгенова снимка", коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

В горнооряховската болница извършиха първите безкръвни операции с новата лапароскопска апаратура

Екипът на отделението бе обучен през миналата седмица как да работи с новия софтуер. До този момент 15 пациенти вече са се изследвали по този метод, като има и много записани. "Пациентът може да получи резултата си на диск или на хартиен носител. Обмисляме да картотекираме всеки един изследван, за да може да проследяваме във времето състоянието му - дали и как се променя костната му плътност", обясни още д-р Дачева.

Тя подчерта, че остеопорозата е третото по значимост в света социално заболяване след сърдечно- съдовите и онкологични болести, а в средата на този век се очаква да стане първо поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Разходите на здравните системи за лечение на остеопороза са огромни. "Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат на което костите изтъняват и губят плътността си. Костите стават крехки и това води до чести счупвания в областта на китките, гръбнака и шийката на бедрените кости.", допълва д-р Дачева.

Монтираха модерен скенер в горнооряховската болница

Остеопорозата е два вида - първична и вторична (след продължително лечение с кортикостероиди, болест на Кушинг), също се категоризира като генерализирана, когато обхване целия скелет или локална. Първичната остеопороза е масовата и най- често засяга жените в менопауза, тъй като организмът спира да произвежда хоромона естроген.

Остеопорозата е известна още и като "тиха епидемия", тъй като не е съпроводена с болки и може да не бъде забелязана с години. Първите счупвания настъпват около 60-65- годишна възраст, в областта на гръбначните прешлени.

На голям риск са подложени възрастните хора, чиито кости са тънки и чупливи и в случай на падане и травма (най-вече се чупи шийката на бедрената кост) те се залежават трайно и развиват неблагоприятни съпътстващи заболявания.

Увеличиха заплатите в горнооряховската болница

В 80% от случаите тези пациенти загиват.
Рисковите фактори, които не могат да бъдат избегнати за това заболяване, са най- вече: старческата възраст; състоянието след менопауза, при която най- вече се счупват прешлените и долната част на предмишниците; наличието на определени ендокринни заболявания - диабет, Базедова болест, левкози, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, ревматоиден артрит; продължително лечение с кортикостероиди, тиреоидни хормони; наследственост; грацилно телосложение с фина костна структура.

Факторите, които могат да бъдат избегнати за развитие на болестта, са: недостатъчен прием на калций и витамин D с храната; заседнал начин на живот и липсата на двигателна активност; тютюнопушене; прекомерна консумация на кафе, на черен чай, алкохол; небалансирано белтъчно хранене; остър психоемоционален стрес, който извлича калция от костите и води до минералното им обедняване.

Нововъведението - изследване на костната плътност със скенер не се поема от здравната каса и всеки пациент сам заплаща изследването. За своите пациенти обаче, МБАЛ пусна промоционална цена на изследването в размер на 40 лева, като тя ще важи до края на октомври.