Увеличиха заплатите в горнооряховската болница

Средната брутна работна заплата в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица вече гони 1000 лева. Това е факт след последното увеличение на заплатите от 1 януари т.г. със средно 50 лева.

От новата година средната брутна заплата в стационара е 973 лева. Увеличението се наложило заради ръста на минималната работна заплата, която от 1 януари е 510 лева, коментира управителят на лечебницата д-р Иван Иванов.

Увеличиха заплатите в горнооряховската болница

За м.г. средната заплата в болницата е била 923 лева. По информация на Сдружението на общинските болници в България, горнооряховският стационар е от малкото, които са вдигнали от 1 януари заплатите на целия персонал, който работи в него.

Икономическите показатели на лечебницата се подобряват за последните две години и затова ръководството на няколко пъти повишава с малко възнагражденията на лекари, на специалистите по здравни грижи, както и на немедицинския персонал. За 2017 година финансовата загуба в МБАЛ от 87 000 лева е стопена с близо 80% и е намалена до около 16 хил. лева.

Увеличиха заплатите в горнооряховската болница

Основната цел на ръководството на МБАЛ е да задържи лекарите, акушерките и медицинските сестри в болницата. По думите на д-р Иван Иванов, финансовото състояние на лечебницата, която е втората по големина общинска болница в страната, не е критично и не е рисково за закриване на структури или дейности в нея.

"Огромен риск за болницата обаче е възрастовата характеристика на медицинският персонал, тъй като в близките години тя ще се окаже пред кадрови дефицит. Липсата на кадри може да доведе до закриване на отделения или структури", алармира д-р Иван Иванов. В лечебницата работят общо 283-ма души, от които 68 лекари, 134 медицински специалисти по здравни грижи и 80 човека, немедицински персонал.

Увеличиха заплатите в горнооряховската болница

От 59 лекари на основни трудови договори, едва трима са на възраст до 35 години. Те са със специалности анестезиолог, гастроенетеролог, както и специализантката д-р Ралица Банова в Отделението по педиатрия.

Едва трима са и медиците на възраст до 45 години. 13 са лекарите във възрастовия диапазон от 45 до 55 години, 26 са на възраст от 55 до 64 години. Други 13 медици, които работят в болницата, са на възраст от 65 до 74 години и един лекар със специалност "Инфекциозни болести" е над 75 г. Управителят д-р Иван Иванов коментира още, че привличането на млади кадри не е по силите на ръководството на една болница.

Това е и тревожна тенденция за цялата страна от години. Младите лекари или избират работата в чужбина, или влизат във фармацевтичния бранш, или напоследък се ориентират към частните и университетските болници, където търсят развитие и по-добро заплащане.