В Г. Оряховица откриха общински клуб Българско войнство
В Г. Оряховица откриха общински клуб Българско войнство / Община Г. Оряховица

Първият общински клуб „Българско войнство” бе открит в Горна Оряховица в Деня на Съединението, като датата не бе избрана случайно. Обединението на Княжество България и Източна Румелия е първото и едно от най-величавите събития в историята на току-що освободената ни родина. Още повече, че в последвалата Българо-сръбска война се ражда новата българска армия. Така наречената „война на капитаните” е първата от поредицата героични битки на българското войнство, които не трябва да бъдат забравяни, подчерта при откриването председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса полк. инж. Тодор Тодоров.

Помещението за Военния клуб на ул. „Янко Боянов” №4, срещу църквата „Света Троица”, е предоставено от Община Г. Оряховица. Клубът ще приюти три военни съюза - на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на ветераните от войните и на военнопострадалите. Клубът бе осветен от епархийския наместник отец Николай, а церемонията започна със специално написан за случая стих. Сред гостите бяха председателят на Областния съвет на Съюза проф. полк. Михаил Харалампиев, кметът Добромир Добрев, зам. кметът Николай Георгиев, командирът на последната останала в Горна Оряховица военна формация капитан Димитър Янков, десетки членове на трите съюза.

Никога не трябва да се забравя, че сме наследници на воини-герои. Имате мисията да възпитавате идващото след вас поколение на чест, морал и родолюбие, апелира към колегите си проф. полк. Михаил Харалампиев.

Да бъдат пример за младите хора пожела ветераните и кметът – капитан от резерва Добромир Добрев. Той поднесе на домакините си първите подаръци и гарантира, че Общината винаги ще подкрепя родолюбивите дейности на клуба. С подарък го последва и кметът на Правда Николай Колев, който обеща да направи герб от мозайка за новия клуб.

Към поздравите се присъедини и общинската организация на СОСРЗ в старата столица. Нейният председател Евгени Русев призна, че завижда на колегите си в Горна Оряховица, тъй като във Велико Търново тепърва започва процедура за придобиване на помещение. Търновчани сложиха край на официалната церемония с малък концерт на вокалната група „Армейски гласове”.

Преди това обаче секретарят на общинския съвет на Съюза в Горна Оряховица полк. Стойко Стойков обеща, че клубът ще бъде  място, където младите хора ще научават историята си, ще получават първите уроци по патриотизъм.

Ние имаме няколко важни задачи. Първо да запазим другарството и взаимопомощта между нас, изграждани в годините на служба. След това да бъдем медиатор между трите съюза и обществото и не на последно място да бъдем ментор - както за нашите членове, така и за младите хора, каза полк. Тодор Тодоров в края на словото си. След което той връчи грамоти на хората, помогнали на Съюза за откриването на клуба.