В Г. Оряховица младежи ще борят безработицата с изкуство
В Г. Оряховица младежи ще борят безработицата с изкуство / netinfo

От 23 август до 2 септември Горна Оряховица ще бъде домакин на международна среща по проект „С изкуството срещу безработицата”. Във форма ще вземат участие младежи от Италия, Испания, Швеция, Унгария и България. Проектът се реализира от горнооряховското Сдружение „Младежка толерантност” с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

По време на проекта 49 участници - 44 младежи и 5 лидери, ще имат възможност да представят презентации на базата на предварителната подготовка и проучвания за условията и безработицата в техните населени места. Младите хора ще имат възможност и да споделят мнения по въпроса за все по нарастващата младежка безработица. Проектът, чрез дейности по програмата, акцентира върху придобиване на положителни умения, от младежите.

Изграждането на самооценка, приемането на другите хора, отварянето на съзнанието, научаването за други култури и способността да бъдат оценени различията на отделните страни. Използвайки методите и формите на театъра ще се потърсят причините и да се създаде вариант за преодоляването им.

В рамките на 10 дни младежите ще разработя тезата, че изкуството дава възможност за надграждане на знания и умения за решаване на обществените проблеми и в частност на подготвеността на младите хора да бъдат креативни и да придобият умения в търсене на работа. Мяста за провеждане са Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново и Варна.

Театърът и музиката са мощно средство за проучване и анализ като същевременно стимулират творчеството и насърчават добрите взаимоотношения и екипна работа. Целта ще бъде да се създаде форум-спектакъл показан във Варна, Велико Търново и Лясковец - рамка за креативно представяне при търсене на работа.