Уникална изложба показва вещи и оръжия от Балканските войни
Уникална изложба показва вещи и оръжия от Балканските войни / DarikNews.bg

Около 500 експоната ще покаже уникална изложба във Велико Търново, посветена на Балканските войни. Тя ще бъде открита тази вечер от 18,00 часа в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" и е част от програмата, с която Община Велико Търново ще отбележи 100 години от Балканските войни. Уникални снимки, документи, оръжия и вещи, свързани с участието на търновските бойни части във войните за национално обединение от 1912 - 1913 г., са показани в изложбата. Тя е наречена „Великотърновци и Балканските войни. От двете страни на фронта".

Посетителите ще могат да видят трофейно оръжие, както и оръжието, използвано от българската армия и войниците в 18-ти пехотен Етърски полк, 20 пехотен Добруджански полк и 46 пехотен полк. И трите полка са сформирани на територията на Велико Търново и с войници от региона. Има много наградни отличия, които са били връчвани на участници от Велико Търново и региона в Балканските войни. Цялата колекция се показва за първи път и може би е най-голямата подобна в България, каза Тодорка Недева, уредник в Регионалния исторически музей.

Особено любопитни са експонатите, които показват войнишкото творчество, възникнало именно през Балканската война 1912 - 1913 г. За първи път се показват пръстен във формата на войнишки колан, изработен от патронна гилза и с надпис „Македония" от вътрешната страна. Могат да се видят и кутии за тютюн, изработени в окопите от повредени войнишки манерки, както и майсторски направените от патронни гилзи и снаряди красиви чашки и вази.

Изложени са още графики и живописни платна на великотърновския художник Борис Денев, участник във войните за национално обединение. В експозицията са включени материали, притежание на Регионалния исторически музей, Държавния военноисторически архив и Регионалния държавен архив - Велико Търново, Художествената галерия „Борис Денев", клуб „Традиция" - Велико Търново и Върбан Минев. Двата архива са предоставили документи, като Военноисторическият участва с един документ на Фердинанд за поемане шевство над 18-ти и 20-ти полк, с манифеста за обявяване на Бълканската война и със заповеди, свързани с военните действия.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 3 ноември, когато за официалното й закриване ще дойде президентът Росен Плевнелиев. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от ученически конкурс за набиране на художествени произведения - стихотворения, писма, разкази и рисунки, свързани с Балканската война.