Учителка от ПМГ обяви гладна стачка
Учителка от ПМГ обяви гладна стачка / Дарик нюз
Учителка от ПМГ "В. Друмев" обяви гладна стачка
66551
Учителка от ПМГ "В. Друмев" обяви гладна стачка
  • Учителка от ПМГ "В. Друмев" обяви гладна стачка

Учителка от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във В. Търново обяви гладна стачка в първия учебен ден. По този начин Антоанета Чобанска изразява протеста си срещу директорката на училището Славка Симеонска, с която почти целият колектив е в открит конфликт.

Антоанета Чобанска преподава по философия. Тя обясни, че протестира срещу посегателството, което е извършено от директорката на ПМГ по отношение на нейното име, чест и професионални достойнства. Учителката обяви, че остава само на вода, билкови отвари, кафе и лекарства, които са й нужни, за да поддържа здравето си.

Чуйте Антоанета Чобанска в звуковия файл.

Антоанета Чобанска и нейни колеги от гимназията настояват директорката да излезе в пенсия и да напусне поста. „Решението на Антоанета Чобанска беше изненада и за нас, но ние ще я подкрепим и гладната стачка ще стане щафетна. Няма повече толеранс в нас, нито пък ще даваме срок на г-жа Симеонска. Даваме й само възможност да се оттегли с достойнство”, каза Йорданка Попова, учител в ПМГ и представител на синдикат „Подкрепа”. Педагозите мотивираха подкрепата си към Антоанета Чобанска, изтъквайки че през изминалата учебна година тя е била наказана с последно предупреждение за уволнение абсолютно неправомерно. Наказанието е последвало след жалба на ученик, но вместо директорката да потуши скандала, тя е решила да вземе страна. Антоанета Чобанска е обжалвала наказанието в Районния съд и го е спечелила. В сряда предстои първото заседание в Окръжния съд във Велико Търново.

Напрежението в гимназията се изостри през последните две години. От няколко месеца учителите пишат жалби до общината, до Регионалния инспекторат на образованието, до синдикатите и до Министерството на образованието и науката. Те се жалват от авторитарното управление на Славка Симеонска, от това, че отказва да подпише Колективния трудов договор и да включи представители на синдикатите в комисията, която определя заплатите и диференцираното заплащане на педагозите.

„От вас журналистите научавам за тези искания на преподавателите и за поставен срок да се пенсионирам. Поводът за всичко това е трудово- правен спор, който предстои да се реши в съда. Проверките са се произнесли, резултатите са ясни – аз съм още тук. Кога ще се пенсионирам е мое право на избор. Сред протестиращите има колежка, която на годишния съвет обяви, че ще се пенсионира, но не го е направила и аз не я притискам. Уважавам всичките си колеги и държа на доброто име на училището. То е готово за новата учебна година”, коментира Славка Симеонска.

В сряда предстои среща на колектива с кмета Даниел Панов, след това с областния управител инж. Георги Райчев. Педагозите настояват да се срещнат и запознаят с проблема си и министъра на образованието Анелия Клисарова.