/ ПГТ-Велико Търново
По случай 140 години от създаването на Търновската конституция, Националния празник и празника на Велико Търново, ученици от професия „Екскурзовод“ на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново вече цял месец провеждат пешеходни турове за децата на Велико Търново. Обиколките се правят по два маршрута, които включват емблематични исторически обекти - единият е с акцент върху Възраждането, а другият - Второ Българско царство. 

Търновски ученици дискутираха темата за опазване на водите

Екскурзоводите от Гимназията по туризъм работят с професионално оборудване, което ги кара да се чувстват като истински професионалисти и повишава качеството на туристическия продукт.

Началото бе поставена през февруари с ученици от IVд клас на ОУ „Бачо Киро“ по дейностите на класния им проект „Аз съм българче“. Идеята за пешеходните турове с екскурзоводски беседи възникна с откриването на тази учебна година. Ежегодно, учениците от специалностите „Екскурзоводско обслужване“ и „Туристическа анимация“ разработват авторски проекти на определена тема.

През миналата учебна година в парка на миниатюрите по проекта „Миналото оживява“ чрез героите от „Приказка за България“ те представяха по атрактивен начин културно-историческото наследство на България. През учебната 2016/2017  в църквата „Св. 40 Мъченици“ чрез културната анимация на тема „Средновековно школо“ аниматорите запознаваха български и чуждестранни туристи с исторически факти и събития от Второ българско царство, интересно и подходящо за аудиторията, допълнени с работилници, танци и игри от същия период. 

Тази година темата е посветена на 140 години от създаването на Търновската конституция. Екскурзоводските беседи, сякаш по естествен път, са насочени към историческите обекти на града. Реализацията на екскурзоводските турове е свързана със сериозна предварителна подготовка по проучване на много исторически източници и разработване на беседи, съгласно правилата и особеностите на различните групи туристи. Използването на екскурзоводското оборудване допълва усещането за професионализъм, както в младите екскурзоводи, така и в техните малки приятели от основните училища. 

Ученици от Гимназията по туризъм са победители в Регионалния кръг от състезанията по професии 2019

Настоящата инициатива бе популяризирана сред всички училища в града. Само в рамките на един месец над 200 деца изслушаха с удоволствие беседите за историята на Велико Търново, разказана от екскурзоводите на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ и попълниха онлайн викторина с QR код на тема „Аз познавам Търновград“. Туровете ще продължат до 15 юли 2019. 

Усмивките на случайните туристи или минувачи, мотивират и учителите, и учениците, че вървят по правилния път - креативни дигитални умения със задълбочени знания и много практически опит, това е пътят на професионалиста.