Туристи от 30 държави идват за Сцена на вековете
Туристи от 30 държави идват за Сцена на вековете / DarikNews.bg

Оперният фестивал на Царевец “Сцена на вековете” вече е част от европейската културна листа и се превърна в магнит за много гости както от страната, така и от чужбина. Това каза основателят и художествен ръководител на фестивала академик Пламен Карталов. Тази година режисьорът и директор на Софийската опера и балет ще постави три нови заглавия на историческия хълм, който служи за естествен декор на представленията. Първата опера, на която ще се насладят зрителите, е “Тоска” от Пучини. Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена ще бъде представено на 19 и 20 юли от 21,00 ч. Прочутата лирична опера в световната класика на това изкуство е написана на прага на 20 век, като първата й постановка е през 1900 г.

„Произведението е актуално с драматичните любовни отношения, с нетърпимостта на властта към хората на изкуството, с техния плам и революционни идеи. Старал съм се да изградя спектакъл, пълен със страсти, революция, огън и кръв”, сподели режисьорът академик Пламен Карталов. Пред любителите на операта няма да се разхождат примадони с корони и цветя, каквато е била традицията в миналото при поставянето на „Тоска”. Предизвикателство е да се работи върху творба от Пучини, категоричен е режисьорът. Според него най-важното за успеха на спектакъла е актьорът да даде всичко от себе си, да се слее с музиката и чак тогава да прави образа, в който му е определено да се претвори.

Туристи от 30 държави идват за "Сцена на вековете"
netinfo

Сцената за първото представление на Царевец е почти готова. Два тира са докарали от София цялата техника и сценични декори. Построената внушителна сцена насред крепостта Царевец се извисява на 6 метра височина. Основата е полегата и в нея е вграден огромен кръст. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1000 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

Най-добрите солисти на Софийската опера и балет участват в спектакъла. Партиите са поверени на Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Димитринка Райчева, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Румен Дойков, Гергана Русекова, Бисер Георгиев, Петър Петров и др. За първи път в “Тоска” ще участва ученически хор. В две от действията на спектакъла ще излязат 14 възпитаници на СОУ “Ем. Станев”, които са на различна възраст и са в класовете по поп, джаз и оперно пеене.

Второто оперно заглавие в тазгодишния фестивал е шедьовърът на Джузепе Верди “Бал с маски”. Спектаклите ще бъдат на 27 и 28 юли от 21,00 ч. Представлението ще ни направи свидетели на вихрени страсти и драматични събития, чрез съдбите на основните герои в любовния триъгълник Рикардо – Амелия - Ренато, на фона на внимателно и дълго подготвяно политическо убийство. Карталов предлага нов прочит, основан на историческите факти, свързани с политическото убийство на шведския крал Густав ІІІ. В операта участват солистите Костадин Андреев, Александър Крунев, Димитринка Райчева, Румяна Петрова, Теодора Чукурска, Стоил Георгиев и др.

22 и 23 юли са предвидени за почитателите на балета. В тези две вечер от 21,00 часа ще бъде представен балетният спектакъл “Откровения”. Той е специално създаден от трупата на Софийската опера и балет за фестивала на Царевец. Хореографи са Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов. Зрителите ще се насладят на грациозната игра на солистите Дарина Бедева, Трифон Митев, Калина Калчева, Александър Александров и Антоанета Алексиева, Теодор Добрев, Десислава Николова Катя Богданова.

Туристи от 30 държави идват за "Сцена на вековете"
netinfo

Последните две издания на “Сцена на вековете” се реализират от Община Велико Търново по проекта „Създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Той стартира на 9 август 2011 г. и ще приключи този август. Догодина ще бъде направено още едно издание на фестивала, което трябва да бъде мониторирано по проекта, обясни Мариела Цонева, директор на дирекция „Общинско развитие”. Организаторите имат амбицията тогава да поставят на Царевец някоя от емблематичните Вагнерови опери. Пламен Карталов предлага това да бъде “Рейнско злато” – първата от четирите опери, включени в цикъла “Пръстенът на нибулунгите”. Според режисьора може да се помисли и за цялата тетралогия на Вагнер, която да се играе в продължение на седмица на Царевец.

Туристи от над 30 държави ще посетят тазгодишните спектакли на “Сцена на вековете”, съобщи директорът на общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев. Билети се продават и като част от пакетите, които туроператорите предлагат на гостите на града. Според Бояджиев датите на представленията трябва да бъдат фиксирани всяка година, за да могат посетителите от рано да правят заявки и съобразно тях да планират почивката си.

Туристи от 30 държави идват за "Сцена на вековете"
netinfo