Трифон Иванов е новият шеф на Зоналния съвет на БФС
Трифон Иванов е новият шеф на Зоналния съвет на БФС / Дарик нюз

Трифон Иванов е новият председател на Зоналния съвет на БФС във В. Търново. Както отдавна се говори във футболните среди в старата столица, той наследява на поста досегашния шеф Георги Велинов, който 18 години го управляваше. По информация на Дарик в края на миналата седмица на съвещание на областните и зонални председатели на футболната централа, проведено в Равда, бронзовият медалист от САЩ 94 е бил представен официално от заместник- изпълнителния директор на БФС Антон Попов.

Георги Велинов нито потвърди, нито отрече новината, с мотива, че тя трябва да бъде оповестена официално от президента на Футболния съюз Борислав Михайлов. Той самият подава молба за напускане с предизвестие на 30 юни.

Трифон Иванов е роден на 27 юли 1965 г.  Юноша е на „Етър”, в който отбор стартира професионалната си кариера. По- късно играе за ЦСКА, „Бетис” /Севиля/, „Ксамакс” /Ньошател/, както и за австрийските „Рапид”, „Аустрия”, „Фаворитнер” и ФАК „Аванти Интернешънъл”. Футболист № 1 на България за 1996 г. Шампион на страната през 1989, 1990 и 1992 с ЦСКА. Носител на купата на  през 1989 и 1993 с ЦСКА. Първенец на Австрия през 1996 с „Рапид”, вицешампион през 1997, бронзов медалист в Швейцария с „Ксамакс” през 1995 г. Финалист за КНК през 1996 г. с „Рапид”. Играе за националния отбор на България от 1988 до 1998 г. /77 мача и 6 гола/, четвърти на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994.  С първия тим участва на Европейското първенство по футбол в Англия през 1996, с негов гол във вратата на Русия България се класира за Първенството на планетата във Франция през 1998. Бил е капитан на националния тим, малцина знаят, че е искан от „Барселона”, но ръководството на „Бетис” отказва да го пусне. до момента Трифон Иванов работеше като координатор на БФС в Зоналния съвет във В. Търново.