Треньорът на ОФК Павликени: Срещнах пълна подкрепа от кмета и ръководството на клуба
Треньорът на ОФК Павликени: Срещнах пълна подкрепа от кмета и ръководството на клуба / Дарик нюз

- Г-н Пендов, каква е оценката ви за представянето на ОФК "Павликени"?

Според мен много добра. През зимата заварих отбора със седем точки и голова разлика 10:51, на предпоследно място. Завършихме първенството с 24 точки и голова разлика 30:81. Спечелили сме 17 т. и ако се гледат резултатите само от пролетния полусезон, щяхме да сме девети, което е реалното място на отбора на този етап. Доволен съм, че изпълних поетия ангажимент пред ръководството кръг преди края да сме се спасили от изпадане. Смятам, че можехме да постигнем по-добри резултати срещу „Спартак Плевен”, бяхме по-класният отбор срещу „Ботев” (Козлодуй), „Ситомир” (Никопол), „Янтра Габрово” и „Левски 2007”, надигравахме ги, но не успяхме да спечелим.

- На практика изградихте нов отбор?

- Използвах основа от местни футболисти и по време на подготовката разчитах на тях, основно те започваха проверките. Групата бе от трийсет човека, от които отпаднаха десет, в движение дойдоха други и се оформи състав от 24 състезатели. За съжаление, приключихме сезона с 16 играчи, след като някои се отказаха и предпочетоха да преминат в отбори от областните групи, вместо да се борят за титулярно място при нас. Съжалявам за решението на някои от тези момчета, защото вътрешната конкуренция щеше да вдигне както тяхното, така и нивото на отбора като цяло. Ще ги поканя за новата подготовка и се надявам, че са си направили равносметка какво са загубили и какво да променят, за да са част от състава.

- Срещнахте ли необходимата подкрепа от ръководството?

- Искрени благодарности към кмета на общината инж. Емануил Манолов, към председателя на УС Цветан Цветанов, към цялото ръководство на клуба и към голяма част от привържениците. По спортно-техническите въпроси никой не ми е оказвал натиск, като в същото време всичко, което поисках за отбора, бе осигурено незабавно. Не знам дали има друг клуб в Северозападна България, в който заработеното в неделния мач да се превежда в картите на играчите още преди първата тренировка във вторник. Клубът няма задължения към никого, ръководството осигури комфорт и спокойствие. Привържениците също ни подкрепяха, бяха с нас при гостуванията, дори в Левски нашата група бе по-голяма от тази на местните запалянковци.

- При тази ситуация има ли желаещи да си тръгнат?

- Засега никой от футболистите не ми се е обаждал. Коректно е да запазим играчите, спасили отбора от изпадане, и да надградим с още поне шест човека. От ръководството ми дадоха картбланш и очакват класиране в средата на таблицата през следващия сезон. За тази цел искам да увелича конкуренцията във всяка линия с по двама играчи.

- Доволен ли сте от младите. Разкриха ли потенциала си?

- Според мен на около 50 - 60%, но имаха нужда от адаптивен период, след като повечето бяха прекарали есента на пейките. Тук трябва да подчертая, че във всеки мач играхме под напрежение, тъй като нямахме точки, и всяка загуба можеше да е фатална, което също повлия на представянето на младите ни играчи. Смятам, че през следващия сезон ще са на по-високо ниво, още повече че покрай Митко Кушев, Румен Русев, Иван Златков и Мартин Кръстев израснаха много. Идеята ми беше край тези опитни хора да се развият Стефан Гинчев, Веско Тисовски, Светльо Йорданов, Светлин Стоянов, Емрах Шабан, Борислав Гецов и мисля, че това се случи. Един Денчо Шипкалиев например бе дялан камък, през цялото време поддържаше добро ниво и запушваше пробойни в отделните линии.

- Ще продължите ли с тази линия?


- Да. Вече съм говорил с трима младежи от Павликени, които сега излизат от юношеската възраст и са получили подготовка във водещи школи. Предложих им вместо да ги забият на пейките някъде, да се върнат в родния си град и да се развият, още повече, че са създадени условия за това от ръководството на клуба.