Топим се с 35 процента до 2050 година
Топим се с 35 процента до 2050 година / снимка: Мариета Стоянова

До 2050 година населението в България ще намалее с 35 процента и страната ще оглави негативната статистика за национално изчезване в Европа. Това каза проф. Карл Джераси в лекцията си пред студенти на Великотърновския университет на тема ”Бъдещето на половото възпроизводство”.

Световноизвестният учен и писател е известен като откривател на първото перорално противозачатъчно средство, известно като “антибебе”.

При жените все повече се увеличава възрастта за раждане на първо дете. Обикновено това става след 30-годишна възраст, като тенденцията засяга всички развити страни, посочи проф. Джераси. Според него, за да има положителен прираст в България, е необходимо всяка жена да ражда поне по три деца.

Причините за ниската раждаемост не са контрацептивните средства, а развитието на новите технологии и нарастващата еманципация при жените, смята ученият.

Дейността на Карл Джераси е разностранна и отдавна надхвърля класическите граници на науката. Самият той споделя за себе си, че е "интелектуално полигамен". Защитил е докторска дисертация по химия, преподавал е в Калифорнийския университет Станфорд, а научните му изследвания винаги са свързани и с приложение в бизнеса.

В средата на 80-те години Джераси започва да се занимава и с литературна дейност. Пише стихотворения и къси разкази, фантастични романи. Стреми се да изрази в литературна форма онова, което го занимава в науката.

Многократно награждаваният учен, литератор, колекционер и меценат доказва многостранния си талант междувременно и като автор на няколко пиеси в измисления от него жанр “наука в театъра”.

Във Велико Търново проф. Джераси ще представи най-новата си драматургична творба “Табута”. Представлението започва от 19.00 ч в Музикално-драматичния театър.

И още един любопитен факт около известния учен – той има български произход - баща му е български евреин, който е бил известен лекар в София.