Териториалната организация на слепите в Свищов проведе своето Общо отчетно събрание
Териториалната организация на слепите в Свищов проведе своето Общо отчетно събрание / Община Свищов
„На 3 декември никога не сте ни забравяли, откакто сте кмет“, с тези думи се обърнаха представителите на организацията към Генчо Генчев  
Общо отчетно събрание проведоха членовете на Териториалната организация на слепите в Свищов. На срещата присъстваха също представители от Регионалното управление в гр. Габрово Стефка Пенчева, председателят на регионалния Контролен съвет на организацията Минчо Ганев и кметът на Свищов Генчо Генчев.
Отчет за извършената дейност през 2018 година и доклад за финансовото състояние на организацията прочете сътрудникът Красимир Киселов, а ръководител на събранието беше нейният председател Мария Велчева.

В протоколната част стана ясно, че организацията реализира поставените си през 2018 година цели и развива културен и социален живот, допринасящ за разнообразното ежедневие на членовете и интегрирането им в социална среда. Членовете си поставиха цели за следващата година, сред които бяха – подкрепа на млади незрящи хора; поддържане на тесни взаимоотношения с местната власт и Регионалното управление за създаване на по-добри условия за живот и достъпна градска среда; срещи с лекари специалисти и информационни беседи с органите на реда.

От изказванията на членовете стана ясно, че се радват на добра съвместна работа както с местния председател Мария Велчева, така и с представителите на Регионалното управление. Много от тях изразиха благодарност към кмета на Свищов Генчо Генчев за осигуряването на транспорт при провеждане на организирани мероприятия, за организирания празник по повод Деня на белия бастун, за осигурения от Общината касиер-счетоводител и редицата придобивки, с които се улеснява работата на Териториалната организация. Стефка Пенчева подчерта, че от 10 организации, в които вече се е провело годишното отчетно събрание, Свищов е вторият град, в който на събранието присъства и кметът на града. „Това е изключително важно за нас и говори за вашата социална ангажираност и желание да чуете проблемите на нашите членове. Свищов е една от малкото общини, които осигуряват средства за поддръжката и дейността на организацията. Благодарим ви, г-н Генчев!“, каза тя.

Кметът на Свищов подчерта, че социалната политика в Общината е на изключително високо ниво, давайки пример с редица реализирани проекти за подобряване на грижата към хората от социално уязвимите групи – повишаване над два пъти капацитета на Домашен социален патронаж; създаване на Центрове за пълнолетни лица с деменция; разширяване на Дневния център за деца с увреждания; изграждането на бъдещия център за лица в невъзможност за самообслужване; адаптирането на почти всички обществени сгради към нуждите на хората с увреждания и редица проекти, насочени към ранно диагностициране на риск от развитие на увреждания, превенция и социална подкрепа. „Радвам се, че община Свищов може да се похвали с предоставянето на почти всички видове социални услуги и както досега, така и занапред вие можете да разчитате на нашата подкрепа“, завърши обръщението си кметът Генчев.