Театърът увеличава зрители и приходи, гледаме комична опера в петък
Театърът увеличава зрители и приходи, гледаме комична опера в петък / Дарик нюз, архив

75 500 лева са приходите от спектакли на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов" за първите шест месеца на 2013 г.  Общо 12 600 зрители са гледали постановките  на средната цена на билетите за вход- 6,30 лева. Спектаклите, поставяни във Велико Търново и в турне, са общо 66.
Със 100 % в сравнение с полугодието на 2012 г.  са се увеличили спектаклите, които местните театрали са играли извън Велико Търново. През същия период на миналата година приходите от дейността на театъра са били 59 000 лева, а зрителите 9 хиляди, съобщи още Васил Вълчев. По думите му културната институция е реализирала ръст между 35 и 40 %, в сравнение с миналата година.
  Комичната опера в едно действие на Гаетано Доницети - „Рита", ще представят във Велико Търново абсолвенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Съвместният проект на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов", Музикалната и Художествена академия се реализира в памет на академик Стефан Додунеков. Режисьор е Георги Симеонов, който работи с екипа на театъра във Велико Търново за втори път. Декорите на спектакъла са дело на креативни абсолвенти на Националната художествена академия. Една от последните творби на Гаетано Доницети се поставя за пръв път в старопрестолния град. „Причината това заглавие да се играе по-рядко се крие в техническите му параметри. Трудно е като музикална форма", обясни пред журналисти диригентът на представлението доц. Атанас Варадинов.

В ролята на младата и енергична Рита великотърновци ще видят красивата Елица Желева. Това е първа голяма оперна роля за момичето. На сцената на търновския театър ще се изявят още младите Димитър Зашев (Бепе) и Георги Димитров (Гаспаро). Бертоло ще изиграе търновският актьор Виктор Терзийски. В представлението участва и оркестърът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов".

Един от основните приоритети на МДТ „Константин Кисимов" е именно работата с млади таланти от Музикалната академия, коментира директорът на институцията Васил Вълчев. Той добави, че се водят разговори с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" през новия творчески сезон да се реализира проект по техни магистърски програми.
Премиерата на „Рита" е от 19 часа в петък.

Театърът ще приключи творческия сезон с драматичното заглавие „Хотел между този и онзи свят". Премиерата е насрочена за 8 юли.