Строителството на канализацията в Първомайци започва от ул. Крайбрежна
Строителството на канализацията в Първомайци започва от ул. Крайбрежна / снимка: Община Горна Оряховица, архив

Три работни срещи са проведени между представители на Община Горна Оряховица, строителния и авторския надзор, и фирмата-изпълнител на изграждането на ВиК-мрежата в Първомайци. Планирано е изкопните работи да започнат по ул. „Крайбрежна", за което с писма са уведомени полицията, пожарната и Спешна помощ.

На 9 октомври, след официалното откриване на обекта, бе подписан протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия, с което на практика започна да тече срокът за строителство. Изпълнителят на строително-монтажните работи към момента е доставил канализационни тръби от различни размери, докарани са четири багера и е осигурена охрана на материалите и техниката. Тръбите са огледани от проектанта и одобрени за полагане.

С реализирането на проекта ще бъде изградена 42 678 м канализационна мрежа и ще се осигури достъп до водопроводната мрежа на всички жители на Първомайци, ще се доизгради 6 360 м водопровод. Отпадъчните води на селото ще бъдат включени към пречиствателната станция Горна Оряховица - Долна Оряховица - Лясковец, ще се изградят две помпени станции. Изпълнението на проекта ще подобри жизнената среда на 2870 жители от Първомайци, ще се подобри и чистотата на водите на р. Янтра.

Общата стойност на проекта е 12 709 412 лв. Съфинансирането от Кохезионен фонд е в размер на 7 388 744 лв., национално съфинансиране е 1 847 186 лв. Финансовият принос на Община Горна Оряховица е 3 473 482 лв.