Шедьоври на световното оперно изкуство отново на Царевец
Шедьоври на световното оперно изкуство отново на Царевец / DarikNews.bg
Шедьоври на световното оперно изкуство отново на Царевец
74106
Шедьоври на световното оперно изкуство отново на Царевец
  • Шедьоври на световното оперно изкуство отново на Царевец

За седма поредна година древната историческа крепост Царевец ще бъде огласена от шедьоври на световната оперна класика. Драматургията на велики автори, най-добрите солисти, диригенти и оркестър на Софийската опера и балет отново ще очароват поклонниците на оперното и балетно изкуство, дошли във В. Търново специално за Летния фестивал “Сцена на вековете”.

Произведенията се поставят под открито небе, сред останките на двореца на българските царе на историческия хълм. Оперният фестивал се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, в партньорство със Софийската опера и балет, и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Тазгодишното издание на престижния форум акцентира върху три интимни произведения -  “Мадам Бътерфлай”, “Селска чест” и “Жизел”, каза директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов. По думите му фокусът е насочен към интимния свят на героините, които докосват със своите емоции публиката.

Освен първите солисти на националната опера за участие във фестивала Карталов е поканил румънското мецосопрано Оана Андра – солистка в Букурещката опера, първият баритон и солист на Балшой театър в Минск – Владимир Петров, тенорът със световна кариера Иван Момиров, който живее в Италия. Зрителите ще видят и най-добрите балетисти у нас, сред които Марта Петкова, Катерина Петрова, Росен Канев, Емил Йорданов, Цветан Иванов.

“Сцена на вековете” ще започне с два спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” - на 2 и 3 август от 21,00 часа. Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. Американският военноморски офицер Пинкертон се жени за младата японска гейша Чо Чо Сан, но за разлика от нея, която вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие. Трагично повествование за преданост и предателство, традиция и саможертва е наситено с изключителната музика на Пучини. В спектакъла на Софийската опера и балет умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера.

В ролята на японската гейша Чо Чо Сан в първата вечер ще влезе Цветана Бандаловска, а втората - Йоана Железчева. Публиката ще види още изпълненията на Оана Андра, Силвана Пръвчева, Иван Момиров, Владимир Петров, Пламен Папазиков, Николай Павлов, Петър Бучков, Антон Радев, Людмил Георгиев. Сценографията на „Мадам Бътерфлай“ е на Любомир Йорданов, автор на костюмите е Мария Трендафилова, диригент – Григор Паликаров, а режисьор – Пламен Карталов.

Летният фестивал под звездите продължава на 5 август с балета „Жизел“ на Адолф Адам и на 6 август със „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис. Изпълняваните в едно представление едноактни опери „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Джани Скики“ на Пучини са на 9 и 10 август.

Билети за спектаклите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 в старата столица и в системата на eventim.bg. Цените са от 20 до 50 лв., а за ученици и пенсионери – 10 лв. Вече има заявки от чуждестранни групи от Русия и Великобритания, каза шефът на общинската туристическа агенция Цветомир Бояджиев.