С обновен двор радва малчуганите детска градина Соня
С обновен двор радва малчуганите детска градина Соня / Дарик нюз, архив

С обновен двор ще посрещне момиченцата и момченцата от В. Търново за първия учебен ден детска градина „Соня”. Детското заведение финализира проекта “И аз обичам природата” на стойност 5000 лева. Със средствата, отпуснати от Министерството на околната среда и водите, през лятото бе обновен частично дворът на детската градина, а през есенните месеци предстои озеленяване. Реализацията на проекта бе подпомогната от отдел "Околна среда" към Община Велико Търново, обезпечил монтирането на нова беседка за отдих и релакс на децата, пейки и кошчета за отпадъци. Със средствата са закупени още летни чадъри и градинска шатра.
Предвидените дейности по проекта са пряко свързани с учебно-възпитателния процес в ЦДГ “Соня” по образователно направление „Природен свят”. Идеята на екипа на детската градина е да се създадат условия за изнасяне на открито на педагогически ситуации по „Природен свят”  и формиране на екологични знания и умения сред децата. Предвижда се наученото да се реализира и на практика чрез засаждане и поливане на цветя.
Екипът на детската градина в продължение на две години работи по тематичен план за формиране на екологични навици за рециклиране на отпадъчни материали чрез насърчаване на въображението, творческото мислене, изследователското търсене на деца, родители и учители, съвместявайки дейности по проектите „И аз обичам природата” и „Не изхвърляйте старите играчки, рециклирайте ги в играта“.
През март 2014 година детската градина е домакин на международна среща по втория проект, в който си партнира със седем държави от Европейския съюз.

С тържество в детска градина “Соня” приключи проектът “Светът като детска площадка”.  Малчуганите от групите „Мечо Пух” и „Делфин” показаха какво са научили за шестте седмици, в които при тях на гости бяха студентки от Полша и Русия.
Младите хора разказаха на децата за своите страни и играха с тях всеки ден.
Целта на проекта бе да помогне на децата от ранна възраст да развиват социални умения, да засилят интереса си към ученето, с помощта на разнообразни и интересни дейности, да се запознаят и приемат културните различия, които ги заобикалят.