Ромите посрещат Нова година
Ромите посрещат Нова година / снимки: DarikNews.bg
Ромите посрещат Нова година
37062
Ромите посрещат Нова година
Ромите посрещат Нова година
  • Ромите посрещат Нова година
  • Ромите посрещат Нова година

На 13 срещу 14 януари ромите посрещат началото на Новата година. Празникът се нарича Василица и всяка година се отбелязва по различен начин от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе".

Днес на тържество в голямата зала на Община Велико Търново участваха деца и родители от село Водолей, ученици от СОУ „Вела Благоева", студенти от Великотърновския университет и доброволци към Център „Амалипе". Учениците  изработваха празнични сурвакници, типични за различните етнически общности в Община Велико Търново.

Ромската традиция за посрещането на Новата година е много близка до българската, разказа Деян Колев от „Амалипе".

Чуйте го в първия звуков файл.

Ромите посрещат Нова година
netinfo

Гости на празника бяха зам.-кметът д-р Иво Найденов и директорът на дирекция „Образование" Румяна Йорданова, които според традицията бяха сурвакани от учениците за здраве. Децата получиха подаръци.

След това на присъстващите бе прожектиран филмът "Животът е прекрасен", изготвен от Център „Амалипе" в рамките на проект „Превенция на ранните бракове", който се реализира през 2010 г. и бе финансиран от Европейската комисия. Това е първият проект, насочен към превенция на ранните бракове в ромската общност на територията на Великотърновска община, обясни Деян Колев.

Чуйте го във втория звуков файл.