Ректорът на ВТУ с доклад на асамблея в Москва
Ректорът на ВТУ с доклад на асамблея в Москва / Личен архив

Ректорът на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ взе участие в провелата се на 3 и 4 ноември в Москва VІ Асамблея на Фондация "Русский мир". Това е най- мащабното събитие в дейността на Фондацията, традиционно съвпадащо с отбелязването на Деня на народното единство. Основна тема на Асамблеята е "Руският език и руската история".

С Указ на президента на Руската федерация 2012 година е обявена за Година  на руската история. Целта на Асамблеята е да съдейства за разпространението на съвременните методики и практики за популяризирането на руския език и история.

Фондация "Русский мир" организира асамблеи от 2007 година.  Това е форум от международен мащаб, насочен към обединяване на руските съотечественици в чужбина, към координиране на усилията за популяризиране на руския език, култура, история и философия.

В работата на настоящата Асамблея  взеха участие повече от хиляда руски и чужди представители на Фондация "Русский мир" - университетски преподаватели и учители по руски език и литература, авторитетни учени и културни деятели, известни политици, ръководители на сдружения и младежки организации, публицисти, експерти, дипломати, представители на духовенството.

В рамките на Асамблеята се проведоха редица дискусии, кръгли маси и методическа конференция "Дейността на Руските центрове и Кабинетите "Русский мир", фотоизложби, изложба-базар на издателства и др.

Проф. Легкоступ бе един от десетте докладчика на подиумната дискусия "Година на руската история", която се проведе непосредствено след откриването на асамблеята от министър-председателя Димитрий Медведев в Колонната зала на Дома на Съюзите.

 Ректорът на ВТУ  участва в тържествения прием на президента на Руската федерация Владимир Путин по случай отбелязването на Деня на народното единство в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец