Регионалният музей получи дарение от футболен колекционер
Регионалният музей получи дарение от футболен колекционер / Дарик нюз

Три пана със снимки от световни първенства по футбол дари великотърновецът Веселин Комитов на Регионалния исторически музей. Паната са част от експозицията, посветена на 90 години от създаването на ФК “Етър”, 20 години фен клуб “Норберт Тинес” в старата столица и още няколко бележити годишнини, която бе подредена в края на март в Изложбените зали в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за културна столица на Европа. Веселин Комитов не е избрал случайно деня на откриването на Световното първенство в Бразилия, за да направи дарението, получено от директора на РИМ- В. Търново Иван Църов. Той е сред собствениците на футболни артикули у нас с най- богата колекция, свързана с Бразилия и шампионатите на планетата.

Великотърновецът е един от двамата българи, получавали покана лично от бившия президент на ФКФА и член на МОК- Жоао Хавеланж да присъства на сватбата на дъщеря му през 2005 г. "Нямаше как написаха му, че не мога да отида, как да си го позволя. Замина моят голям приятел Иван Славков- Батето, Бог да го прости", сподели Комитов. Двамата си пишат редовно от 1994 г. насам, като Жоао Хавеланж се обръща към Веселин Комитов със „Скъпи приятелю..."

Регионалният музей получи дарение от футболен колекционер
netinfo

През годините ексфутболният бос е затрупал великотърновеца с уникални снимки с личен автограф, сувенири на световната футболна централа, книги и списания. Нашият човек е сред малцината безплатно абонирани за печатното издание на централата „ФИФА нюз". През 2006 г. Хавеланж му изпраща оригинална фланелка на Роналдо с №9, автобиографичната си книга и снимка, на която бразилецът е заедно внуците си. Естествено и на нея пише „На скъпия ми приятел Веселин..." Великотърновецът може да се похвали и с уникалната си колекция от артикули на водещите бразилски футболни клубове, с чиито президенти също си кореспондира. Той е фен на „Сантос" още от началото на 60-те години и си къта снимка на Пеле от 1963 г., която вече е толкова избледняла, че кралят почти не си личи, но за „него си е голяма работа".

Настоящият шеф на ФИФА Сеп Блатер също не оставя Комитов капо. За 100- годишнината на Световната футболна централа му изпрати уникален златен медал, тежащ 123 грама. Наскоро колекционерът от старата столица бе зарадван и с оригинална топка Адидас – Бразука, с която ще се играят мачовете на световното първенство Бразилия 2014, с автографа на швейцареца.

Веселин Комитов признава, че сам не знае колко са събраните артикули. Най- много си обича вратовръзките- 68 и книгите. Иначе само картичките му са около 2000, не се наеме да брои ключодържатели, значки, шалчета и т.н.