Разбиха група за телефонни измами в Горна Оряховица, закопчаха Дормуша, Балтона и Мечо
Разбиха група за телефонни измами в Горна Оряховица, закопчаха Дормуша, Балтона и Мечо / Sofia Photo Agency, архив

Петима участници в престъпна група за телефонни измами са задържани в Горна Оряховица. Акцията е проведена днес под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция" с участието на служители от СДВР и Областната дирекция на МВР - Велико Търново.

В ареста са 48-годишен мъж по прякор Дормуша от Г. Оряховица, двамата му синове - на 24 години и 28-годишен криминално проявен и осъждан за кражби по прякор Балтона, както и чичо им - на 35 години, криминално проявен и осъждан за кражби и управление на МПС с алкохол, познат с прякора Мечо. С тях действал и 36-годишен мъж от Дългопол. Петимата са арестувани при опити за извършване на телефонна измама.

Същевременно в столицата е задържан и 48-годишен мъж, ползван от групата като "муле".

В хода на процесуалните действия са намерени и иззети множество мобилни телефони и SIM-карти, част от които са ползвани при извършване на измамите. До момента е установено, че само в рамките на последните 20 дни групата е съпричастна към шест измами на територията на София на стойност около 40 000 лева.

Измамниците практикували традиционен сценарий - звънят на случайно избрани телефонни номера и под предлог за пострадал близък/роднина при пътен инцидент, който се нуждае спешно от пари за хирургическа операция за поставяне на златни пирони, присвояват от потърпевшите различни суми.

Образувано е досъдебно производство. Шестимата са задържани за срок до 24 часа в поделения на МВР. Работата по случая продължава.