Протестиращите подготвят и общонационален протест 12 октомври
Вече тринадесети ден са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката.

Причината е протестът на миньори и енергетици, който започна на 29 септември сутринта и продължава и към момента.

12-и ден на протести: АМ „Тракия“ и Проходът на Републиката са блокирани

Основното им искане сега е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. 

От неделния ден протестиращите събират подписи и се готвят и за ефективни стачни действия.

За да има възможност да се премине към тях, е необходимо да се събере подписка, подкрепена от повече от половината, работещи в "Марица Изток".

Това решение беше взето на импровизирано събрание на аутобана.

Протестиращите подготвят и общонационален протест 12 октомври. Това съобщи днес пред журналисти Бисер Бинев, от синдикат "Подкрепа" в "Мини Марица-изток". Той обяви, че протестиращите са се обединили около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и до Европейската комисия.

Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи още лидерът на КТ "Подкрепа".

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив“, обясни още Бинев.
Павлина Дудева, БТА