Има арестувани на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала "Тракия". Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница.

Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има задържани лица, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР - Стара Загора комисар Лазар Христов, предаде БНР.

В момента движението там е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим. Не така обаче е на автомагистрала "Тракия" и детелината край Стара Загора, която остава блокирана от Чирпан до Нова Загора, а също и пътя Хасково - Стара Загора. Няма промяна в позицията на протестиращите.

Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места и оттегляне и предоговаряне с Брюксел на Териториалните планове за справедлив преход.

Протестиращите на магистралата късно снощи нямаха единна позиция по отношение на това как ще продължи протестът. Днес предстои на място да отидат синдикалисти, за да обяснят каква е тяхната реакция след решението на НС и дали всъщност това са онези конкретни действия, които искаха да видят от държавата, а не само обещания, предава NOVA. 

Депутатите приеха Пътна карта за климатична неутралност, 2038 г. влезе като срок за въглищата

Протестиращите нееднократно заявяват до този момент, че ще освободят магистрала „Тракия”, а и Прохода на Републиката, само ако видят, че държавата е предприела необходимите действия.

Енергетиците настояват териториалните планове, които вече са изпратени в Брюксел, да бъдат върнати в страната ни, за да бъдат ремонтирани, така че да отговарят на техните изисквания.