Daniel Panov
Daniel Panov / netinfo
Сирни заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред най-великите и най-светли символи на човешкия морал и благородство, защото само човек с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

На този светъл празник искрено и сърдечно искам прошка от всички, които волно или неволно съм обидил с дума или дело.
В Неделя Сиропустна прошка си вземаме от родителите и близките, и целувайки ръка  изричаме: "Прощавай..., мале, тате". "Господ да прощава, простен да си!" - е отговорът.

Прошка - един от най-големите християнски празници, на които Църквата призовава нас, вярващите, да пречистим душите си, да изпълним с мир и любов сърцата си, за да посрещнем възкръсналия Христос.

Сирни Заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината, дни на въздържание и смирение.
На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви."

Нека в духа на най-светлите традиции на народа ни да приготвим празничната трапеза и да седнем край нея със семействата си.
Нека разкажем на децата си, че храната, баницата, халвата и хамкането са част от символите на празника и на вярата ни.

Нека поддържаме живи и ярки многовековните български и православни традиции. Да се гордеем с тях и да ги предаваме от поколение на поколение.
 
Даниел Панов
Кмет на община Велико Търново