Продължава проучването на Селищната могила в Хотница
Продължава проучването на Селищната могила в Хотница / netinfo
Продължава проучването на Селищната могила в Хотница, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Обектът е от медно-каменната епоха и е известен с откритото най-старото в света обработено злато от края на петото хилядолетие пр. Хр. Намирането на хотнишкото съкровище в сграда-светилище показва, че златните предмети са атрибути на религиозни церемонии, извършвани в ежедневието, а не са само погребални дарове. Специалисти твърдят, че цивилизацията, изработила златните накити е по-стара от египетската и шумерската. В разкопките на Селищната могила ще участват и студенти първи курс, специалност “Археология” във Великотърновския университет, ръководени от доц. Александър Чохаджиев.
Тази седмица ще продължи и проучването на градския площад в римския град Никополис ад Иструм. Предстои да бъдат прецизирани датировките на ранните периоди от съществуване на градския прощад – времето от 102 до 176 г., градоустройството и етапите на строителство през първите десетилетия от съществуването на града до разрушаването му при нападението на варварското племе костобоки при управлението на император Марк Аврелий (168-180 г.).
Ст.н.с. д-р Хитко Вачев от Регионалния исторически музей във Велико Търново ще участва в археологическия екип, който проучва Перперикон в Родопите.