Във Велико Търново при необходимост ще бъде разкрит временен център за настаняване на бежанци от войната в Украйна в Спортен комплекс „Сава Величков“.

929 бежанци от Украйна са регистрирани във Великотърновско

Комплексът е в Професионалната гимназия по електроника „Александър Попов“. Тепърва ще се уточнява дали центърът ще работи денонощно или с фиксирано работно време. От всички институции е създадена организация при необходимост центърът да заработи в рамките на 24 часа.

В него бежанците ще престояват за няколко часа, докато бъдат пренасочени към други места. Това е решено на заседание на Областния координационен щаб по кризата в Украйна, председателстван от заместник областния управител доц. Соня Будева. 

По информация на Областната дирекция на МВР до 5 април в частни домове в региона са били настанени 206 бягащи от войната, а в хотели - 1 021 човека. Общо 169 карти за временно настаняване са издадени за Велико Търново, 129 за Горна Оряховица и 104 в Свищов.

В сградата на Многопрофилната болница действа център за консултация и психологическа помощ на бременни жени и деца бежанци, които при нужда се насочват към специалисти.

Към момента е поставена имунизация на едно бебе в Полски Тръмбеш, изготвен е и списък на общопрактикуващи лекари, които могат да поемат грижи за бягащи от войната, настанени в общините на областта, посочиха от РЗИ. Миналата седмица са били регистрирани 8 леки случаи на COVID-19 на пристигнали от Украйна, като заразените са карантинирани.

От Социално подпомагане обобщиха, че при тях всекидневно украински граждани подават заявления за отпускане на еднократни помощи в размер на 375 лв., които в момента се разглеждат.

Бежанците от Украйна ще посещават безплатно музеите във Велико Търново

Ако бъдат одобрени, парите ще се изплащат или чрез разкрита банкова сметка в българска банка, или чрез пощенските клонове по адресните карти на бежанците. От пункта на БЧК във Велико Търново отчетоха, че до момента са подпомогнати 326 бежанци.

Дарителите и доброволците обаче намаляват, затова пунктът вече не работи в неделните дни. В началото на войната бежанците най-много са имали нужда от дрехи и обувки, а в момента се нуждаят от храна и консумативи.

В Свищов желание за записване в детски градини и училища са заявили 40 деца, а в Горна Оряховица - 20. В община Велико Търново е постъпило запитване за разкриване на детска дневна занималня за украинчета.

Няма пречка такава да заработи, стига да бъдат спазени нужните административни процедури, посочват от Регионалното управление на образованието.