Представиха опита на Грац  в кампанията за Европейска столица на културата
Представиха опита на Грац в кампанията за Европейска столица на културата / Дарик нюз, архив

На среща с бизнеса, организирана от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, търговският съветник на Посолството на Австрия у нас Михаел Ангерер представи опита и ползите в град Грац от успешната реализация на проекта Европейска столица на културата през 2003 г.

В рамките на Дните на Австрия във Велико Търново г-н Ангерер очерта и добрите практики и постиженията на Грац като Европейска столица на културата. Той подчерта огромната полза и устойчивият ефект, който това домакинство е имало и има за общността и бизнес средите във вторият по големина град в Австрия.

Господин Ангерер заяви своята убеденост, че Велико Търново е град достоен да спечели титлата Европейска столица на културата. Той препоръча да се има предвид опита на Грац в това, че новоизградените сгради и инфраструктура по време на проекта трябва да са в разумен обем, защото след домакинството върху градовете пада отговорността за тяхната поддръжка.

Търговският аташе на Посолството на Австрия препоръча сериозно да се мисли за маркетинга на целият проект, както и за възможността съвместно с Грац да се реализира кулинарен фестивал.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари за подкрепата на Посолството на Австрия за кандидатурата на Велико Търново преди повече от две години. Лично Негово Превъзходителство Герхард Райвегер и Михаел Ангерер са се ангажирали с тази подкрепа. Реализирани са и се работи по значими съвместни културни проекти. Дните на Австрия във Велико Търново, които се провеждат в момента също са част от тази подкрепа.

Даниел Панов заяви още, че очаква при предстоящото си посещение в град Грац и срещите с кмета на града да проучи възможността Велико Търново да се възползва от опита на австрийците в изграждането на система от екологичен електрически градски транспорт, както и от опита в опазване на културно – историческото наследство.

Даниел Панов се надява да се стигне и до преговори за сключване на споразумение за побратимяване между Велико Търново и Грац.