Празнично шествие премина през Горна Оряховица в Деня на българската просвета и култура
Празнично шествие премина през Горна Оряховица в Деня на българската просвета и култура / Община Горна Оряховица

С празнично шествие започна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Горна Оряховица.

Шествието, посветено на 24 май премина по главната улица на града, тази година бе предвождано от новосформирания междуучилищен духов оркестър с диригент Димитър Михнев. Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация, просветни и културни дейци поведоха празничната колона. Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати с много цветя, балони и знаменца малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на мажоретния състав при ДГ „Здравец”, които само преди дни се завърнаха от със златни медали от Единадесетия национален фестивал „Мадарски конник“ – гр. Шумен.

С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица. Изключително пъстри, с балони в цветовете на националното знаме, много цветя, бяха ученическите блокове.

По традиция първи премина блокът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. В празничното шествие се включиха представителни блокове от всички учебни заведения в Горна Оряховица. Поздрав към горнооряховчани отправи мажоретния състав при ОУ „Иван Вазов“.

С портрет на Светите братя Кирил и Методий и букви от цветя преминаха учениците от СУ „Георги Измирлиев”, водени от своите учители. Само преди дни Гимназията чества 160-та годишнина от създаването на първото класно училище в горна Оряховица.

Представителният блок на СУ „Вичо Грънчаров” бе воден от новосформирания 7 гвардейски ученически отряд. Училището спази традицията и поздрави публиката с изпълнение на мажоретния си състав. С големи бели, зелени и червени чадъри дефилираха учениците на ПГЛПИ „Атанас Буров“, които спазиха традицията, всяка година цветовете на българското знаме да присъстват в редиците на представителния им блок.

Пъстри, атрактивни със знамена и балони бяха и блоковете на останалите училища.

Блокът на ПТГ „Васил Левски”, които по традиция слагат финал на празничното ученическо шествие не остана незабелязан. От празнично украсените автомобили слязоха усмихнати млади дами, които подариха цветя на официалните лица.

За първи път тази година в празничното шествие дефилираха и спортистите на Горна Оряховица. В представителните блокове преминаха медалистите от международни и национални първенства от различните спортни клубове.

Празникът в Горна Оряховица продължава. В Художествена галерия „”Недялко Каранешев” за поредна година ще бъдат връчени наградите „Млада Горна Оряховица“. От 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е празничното шествие на абитуриентите от горнооряховските училища. От 20.00 ч. ще започне концертът на Деси Добрева и ФА „Сидер войвода“.