Даниел Панов: Никога няма да допусна да има бежански лагери във Велико Търново
Даниел Панов: Никога няма да допусна да има бежански лагери във Велико Търново / DarikNews.bg, архив
Тук, в крепостта Царевец и в сакралната за българската държава и духовност църква „Св.40 мъченици“ на 22 септември 1908 година е прокламирана българската Независимост. От двореца на българските царе, на династията Асеневци, в продължение на 208 години е управлявана Втората българска държава и е обявен един от най-важните държавнически актове в зората на 20 век. Така започна празничното си слово по случай 109-годишнината от извършването на важния държавнически акт кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той припомни, че цар Фердинанд I и министър-председателят Александър Малинов, подкрепяни от целия български народ обявяват пред света, че освободена и съединена България, ще е и независима.

"На този ден Търново осъмва с предчувствието за съдбовно събитие. По обяд камбаните вече бият празнично, а хората изпълнение с радост и въодушевление се прегръщат по улиците и си честитят сбъдването на една национална мечта. С обявяването на Независимостта завършва един цикъл от важни държавнически и политически актове, които превръщат България от провинция на Османската империя в една от най-проспериращите европейски държави в зората на 20 век. Независимостта демонстрира смелостта и достойнството на българските държавници, политици, подкрепяни от цялата българска общественост. Този акт ни показва как националното обединение около важни каузи прави възможни успехите на българската държава, народ и общество. Показва, колко временни, незначителни и дребни са политически и партийните спорове пред върховенството на националните интереси", каза Даниел Панов.

По думите му за да омаловажат значението на този държавнически акт по идеологически причини, нямащи нищо общо със защитата на българския национален интерес, десетилетия наред ни учеха, че това не е важно събитие, че едва ли нищо особено не се е случило на 22 септември 1908 година. "Всъщност на тази сакрална дата България скъсва с последните позорни остатъци на своята зависимост, зачената от т. нар. Велики сили по време на Берлинския конгрес. С акта на обявяването на Независимостта на България се възвръща не само пълноправният статут на суверенна държава със самостоятелна външна политика. Нашето Отечество си възвръща мечтаните, изстрадани и извоювани национална чест и достойнство. България се превръща в равноправен и равностоен участник в балканските, европейските и световните политически процеси. На този ден дължим благодарност и признателност на всички будни и активни наши съграждани, на всички политици, които преди 19 години възстановиха този ден в българския празничен календар. На този светъл ден отдаваме значима почит и  признателност на смелите и достойни предци, които подготвиха и осъществиха мечата на поколения българи, България да бъде независима. Вечна слава на достойните и храбри български мъже и жени, които преди 109 години направиха възможно провъзгласяването на българската независимост. Честит празник, българи! Честит празник – Ден на Независимостта!", обърна се към присъстващите Даниел Панов.