Отново се провали изборът на трети зам.-председател на Общинския съвет
Отново се провали изборът на трети зам.-председател на Общинския съвет / netinfo

Две неуспешни гласувания за избор на заместник-председател на Общинския съвет направиха съветниците във Велико Търново.

Близо 3 часа отнеха процедурите за избор, което обтегна нервите на част от местните парламентаристи, на присъстващите в залата управители на търговски дружества, администрация и журналисти.

Първоначално бяха предложени 4 кандидатури – Мавроди Калейнски от Десен Алианс, Димитър Захариев от Атака, Милен Михов от ВМРО и Ивайло Любенов от Обединен център. От гласувалите 35 съветници пет бюлетини бяха недействителни.

Най-много гласове 17 получи Ивайло Любенов, следван от Димитър Захариев с 16 гласа. За Мавроди Калейнски гласуваха 10 души, а за Милен Михов – 7.

И четиримата кандидати обаче не успяха да съберат необходимите 19 гласа за зам.председателското място. Затова двамата събрали най-много гласове отидоха на балотаж. При повторното гласуване Ивайло Любенов и Димитър Захариев получиха съответно 16 и 12 гласа.

Преди второто гласуване съветниците от СДС и Преображение-ВМРО напуснаха демонстративно залата с мотива, че се губи ценно време и не се работи по същество. Така след близо три часа нов зам.председател на общинския съвет не бе избран.

В момента председателят Христо Христов има двама заместници – Евгени Стоев от ГЕРБ и Георги Стефанов от БСП. Правилникът на работа на Общинския съвет дава възможност за избиране на общо четирима зам.председатели.