Още не е ясно кога ще има парно
Още не е ясно кога ще има парно / netinfo
Неясен остава въпросът кога велокотърновци отново ще имат парно отопление.

"Топлофикация ВТ" АД не подава топло към абонатите си от вчера сутринта, след като от "Раховецгаз" АД спряха газта към топлофикационното дружество заради неиздължени суми.

От топлоцентралата твърдят, че не дължат пари на дъщерното дружество на Овергаз, тъй като от началото на 2008 г. са се договорили за доставка на гориво с "Булгаргаз" ЕАД.

“През миналата година доставчик бе Раховец, а през тази година с местното дружество има договор само за преноса на газ”, съобщи заместник-изпълнителният директор на Топлофикация Милчо Михайлов.

“Става въпрос за 577 588 лева и за търговски отношения, които трябва да бъдат изпълнени, както са регламентирани по договор. Договорът за пренос на газ е сключен през януари и влиза в сила през февруари”, съобщи изпълнителният директор на Раховецгаз Митко Господинов.

“Дотогава заявените от Топлофикация количества газ се доставят от Раховец, дружеството пък ги купува от Булгаргаз. В началото на февруари Топлофикация ще започне да получава газ директно от Булгаргаз, а Раховец ще се ангажира само с транспортиранетой до централата, както изискват новите договори, каза Господинов.

В същото време от фирма "Екоенергия холдинг", която е собственик на "Топлофикация ВТ" излязоха с официално становище, в което обвиняват Раховецгаз в рекет, тъй като “газоразпределителното дружество иска топлоцентралата да прехвърли правата за емисиите си.”

“Поради нашето несъгласие те предприемат силови мерки като спират подаването на газ. Всъщност със спирането на газоподаването се осъществява натиск Топлофикация да преотстъпи на Раховецгаз права върху редуцирани емисии парникови газове”, се казва в становището.

“От 6 декември миналата година Топлоцентралата има сключен договор за доставка на природен газ с "Булгаргаз" ЕАД, но Раховецгаз не желае да предостави договор за пренос, съобразен с правилата за достъп на тези количества", твърдят от Екоенергия холдинг.

Към 22 януари 2008 година "Топлофикация ВТ" АД няма просрочени задължения за доставен природен газ, а текущата консумация до момента е на стойност 539 000 лева, обезпечени с близо 50% повече банкова гаранция, се казва още в становището на Екоенергия холдинг.

За възникналата ситуация са уведомени кмета на В. Търново, областния управител на Великотърновска област, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Министерството на икономиката и енергетиката.

Междувременно без парно отопление са 4000 битови абонати, седем училища, четири детски градини и Националния военен университет във В. Търново.