Опасен за здравето биберон откриха в детски магазин
Опасен за здравето биберон откриха в детски магазин / снимка: РИОКОЗ

Опасен за здравето биберон са открили санитарни инспектори при прверка на магазин за детски стоки и аксесоари във Велико Търново. Установено е наличие на един биберон залъгалка от каучук, марка CHICCO, произведен в Италия. За продукта е издадена заповед от Здравното министерство за изтеглянето му от пазара по системата RAPEX, която следи за опасни стоки на територията на Европейския съюз.

Биберонът съдържа веществото N-нитрозо-диметиламин, което спада към веществата, класифицирани като канцерогенни и не се употребяват за продукти, предназначени за продажба на масовия потребител, обясняват от здравната инспекция.

Общо 46 проверки за издирване на опасни стоки са извършени от 21 януари до 11 февруари от служителите в отдел „Контрол на нехранителни обекти и стоки" на РИОКОЗ Велико Търново. Проверени са хипермаркет „Метро", както и всички магазини за промишлени стоки, детски стоки и аксесоари, часовници и сувенири и магазини „Всичко по 1 лев". Други опасни за здравето стоки и продукти не са открити.