/ netinfo
Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” в Свищов вече е направил над 300 снимки. Това стана ясно на среща между лекарите-специалисти от отделението по Образна диагностика и кмета на Общината Генчо Генчев. Заработването на скенера е довело до повишаване възможностите за лечение на пациенти, които основно се насочват към Неврологично и Вътрешно отделение.

Румънски лекари обмениха опит с колегите си от свищовската болница

“Успяхме да сключим договор с НЗОК и томографът да се използва не само за болнична, но и за извънболнична помощ. Това означава, че всички здравноосигурени лица, които имат направление от личния лекар или специалист могат да се ползват от услугите му”, обясни Елена Александрова - директор административни дейност при МБАЛ.

Тя допълни още, че скенерът може да се ползва и частно, след заплащане на съответната услуга, спрямо  утвърден ценоразпис. Успех, който постига ръководството на болницата е и сключване на договор за мамограф. Кампаниите за профилактика на рак на гърдата са изключително актуални и по този начин свищовската болница дава възможност на всички жени над 55 годишна възраст да получат такъв преглед.

“От юли месец, компютърният томограф в нашата болница дава своите резултати. Всичко това е в полза на пациентите. Ние сме преминали обучение и се чувстваме добре подготвени да работим с тази съвременна техника. Преди пристигането на скенера, ползвахме апарата на “Гентри”, но в един момент той се повреди и имаше период от 7-8 месеца, в който не можехме да обслужваме инсулти.

Откриват новия 16-срезов скенер в свищовската болница

Пациентите бяха препращани в Бяла или Белене. За радост този проблем вече отпадна и всички лица, пристигнали със съмнение за прекаран инсулт се приемат в Неврологично отделение”, отбеляза д-р Валерия Попова, специалист - образна диагностика. Ръководителят на отделението, д-р Здравко Лалев, сподели, че този скенер е трябвало да пристигне в болницата преди 20 години, но предимството на закъснението е, че сега работят с последен модел техника.

Предстои окомплектоване на компютър-томографа с автоматичен инжектор, тъй като част от изследванията изискват да се извършат с контрастно вещество. Това прави възможно откриването на много заболявания, както и диагностицирането на доброкачествени и злокачествени тумори.

“В самия проект беше заложено доставянето само на томографа, без допълнителните екстри. Това в никакъв случай не пречи на неговото функциониране, но допълнителната апаратура към него го надгражда.

Закупуването на специалния инжектор ще допринесе за по-голяма точност на резултатите. В момента тече процедура по събиране на оферти от фирми-доставчици, събрани са близо 10 хиляди лева по проект на Ротари клуб-Свищов, а останалите средства ще осигури Общината”, каза кметът Генчо Генчев. При добра организация в началото на 2019 година, томографът ще бъде дооборудван.

По темата „Болница“, свищовският кмет сподели, че срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е била ползотворна. Това се потвърждава от повишаването с 40 хиляди лева на лимита за месец ноември, а той от своя страна е преизпълнен. Възнагражденията на лекарите вървят с една заплата назад, осигурено е горивото за отопление на лечебното заведение и няма проблем с доставката на следващата партида.