Нестинарски танци, фолклор, много игри и изненади за Празника на горнооряховския суджук
Нестинарски танци, фолклор, много игри и изненади за Празника на горнооряховския суджук / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица, архив

Горна Оряховица е домакин на традиционния Празник на горнооряховския суджук на 30 и 31 май. Много забавления, кулинарни изкушения и хубава музика очакват гостите на фестивала. Организатори са Община Горна Оряховица със съдействието на Сдружение „Раховец-2007”.

Проявите от първия празничен ден ще започнат в 10.30 ч. с откриване на експозиция „Горнооряховския суджук” в Историческия музей. Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук е насрочено за 12.30 ч. в парк „Градска градина”. Сред гостите се очаква министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тази година майсторите суджукари подготвят близо 60-метров суджук, изработен по стара традиционна рецепта, който гостите на празника ще имат възможността да опитат. Празничната програма включва изпълнения на самодейни състави от Общината и гости, кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване. Разбира се организаторите са предвидили и много награди за победителите.

В 18.00 ч. в парк „Градска градина” започва кулинарно шоу с участието на Иван Звездев. 19.00 ч. е началният час на концерта на фолклорния изпълнител Николай Славеев. Вечерта ще завърши с пресъздаване на нестинарски танци.

На следващия ден (неделя) веселбата ще започне в 11.00 ч. През целия ден в Градската градина ще има много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, викторини и награди. За доброто настроение на празнуващите ще се погрижи водещият Димитър Рачков. На откритата сцена в парка ще се изявяват самодейни състави от Общината и гости.

В 15.30 ч. започва концертът на формация „Илиев”. Ръководител на формацията е горнооряховчанинът Илия Илиев – „Професора”, кларинетист в бенда на Слави Трифонов. От 20.00 ч. започва концертната програма на фолклорните изпълнители Поли паскова и Христо Косашки с ансамбъл „Чинари”. По традиция празникът ще завърши с пищни илюминации.