Недоволство от сроковете за нова Рамкова програма за интегриране на ромите
Недоволство от сроковете за нова Рамкова програма за интегриране на ромите / netinfo

Коалиция от ромски неправителствени организации изразиха недоволство от новите срокове за актуализиране на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите. Заповедта на вицепремиера Емел Етем определя и нов състав на междуведомствената група за изработването на програмата, като от него отпадат повечето експерти от ромските неправителствени организации – от 16, те стават четири, съобщи Деян Колев, ръководител на Център "Амалипе" във Велико Търново и заместник-председател на Националния съвет по етнически и демографски въпроси. 

 

Като нов срок за внасяне на Рамковата програмата в Министерския съвет, вместо първоначално 27 ноември 2008 г., е определен 2 април 2009 г., а на Плана за действие – 30 април. Това ще отпрати одобряването й през май в разгара на предизборната кампания, коментира Деян Колев.

 

Като най-тревожно от ромската коалиция определиха обезсмислянето чрез новата заповед на всички усилия на ромските експерти по изработването на Рамковата програма. Те обвиниха държавните институции в явен опит да изключат гражданското общество от процеса на изработване на обновената Рамкова програма за интегриране на ромите и използването на документа с явни предизборни цели.