Намаляват подрастващите, водени на отчет в Детска педагогическа стая
Намаляват подрастващите, водени на отчет в Детска педагогическа стая / Дарик нюз, архив

438 малолетни и непълнолетни лице са водени на отчет в Детска педагогическа стая в област Велико Търново през 2013 г., съобщиха от Националния статистически институт. Това е най-ниската цифра за изминалите пет години, като за сравнение през 2010 г. на отчет са се водили 647 лица.

26 % от наблюдаваните от Детска педагогическа стая са на възраст от 8 до 13 години. Преобладават момчетата, в криминогенни семейна и приятелска среда са живели 38 регистрирани малолетни и непълнолетни.

От отчет в ДПС са снети 123 деца, като 68 са отпаднали поради поправяне в поведението, а 51 - поради навършване на пълнолетие. Водещо в противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, преминали през Детска педагогическа стая, е „бягство от вкъщи“, следвано от „употреба на наркотични вещества”.

244 малолетни и непълнолетни лица в областта се водят на отчет за извършени престъпления. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, като такива са извършили 150 лица. Преобладават домовите кражби. От общия брой на лицата на възраст от 8 до 17 години 23 лица са регистрирани за престъпления, свързани с наркотици, 16 лица - за хулиганство, а 13 лица - за нанесени телесни повреди.

60 души в област Велико Търново са потърпевши от престъпленията на малолетни и непълнолетни лица през 2013 г.