Sesia
Sesia / netinfo
Над 800 000 лева е струвало снегопочистването на Община Велико Търново през изтеклия зимен сезон, стана ясно по време на редовната сесия на Общинския съвет във Велико Търново днес. „Разходите за зимно поддържане на уличната мрежа в град Велико Търново за зимния сезон 2016-2017, в периода ноември – 31 януари, от фирма „Нелсен чистота“, са на стойност 797 100 лева с ДДС. Извършени са дейности по снегопочистване, разриване на паднал сняг на пътното платно, опесъчаване на пътното платно, натоварване на снежната маса на камиони и извозването на снежната маса”, съобщи в отговор на питане кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.
 
12 708 лева са допълнителните разходи за месец януари към фирма ЕТ „Надежда Христова“.  
 
Договорът на Община Велико Търново е с фирма „Нелсен Чистота“ ООД – Стара Загора и е сключен  за срок от 5 години. Фирмата разполага с 10 броя снегопочистващи машини, 9 броя пясъкоразпръсквачи, от които два броя малогабаритни автомобили, два броя фадроми, три  самосвала за извозване на снега.
 
 „Във връзка с обилните снеговалежи на 5 и 6 януари 2017 година, снегонавяванията и образувалата се снежна покривка с дебелина 30-40 см, както и продължителните снеговалежи през месеца, се наложи допълнителното извозване на сняг в определени проблемни места на уличната мрежа на територията на град Велико Търново, като за целта това бе възложено на ЕТ „Надежда Христова“ – Велико Търново”, уточни още Панов.  
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ осъществява дейности по зимното поддържане по републиканската пътна мрежа I-4 Севлиево – Велико Търново – Омуртаг и I-5 Русе-Велико Търново – Габрово, както и на Южен пътен възел на територията на град Велико Търново, като изпълнител е фирма „Пътни строежи Велико Търново“ АД. Текущият и последващ контрол на зимното поддържане в град Велико Търново се осъществява от служители на Дирекция „Строителство и устройство на територията “ и от зам.-кмета Георги Камарашев, съобщи още Даниел Панов.