Росица Димитрова: Над 150 млн. лева ще се вложат за устойчивост на патронажната грижа до края на 2018 година
Росица Димитрова: Над 150 млн. лева ще се вложат за устойчивост на патронажната грижа до края на 2018 година / netinfo
Над 150 млн. лева ще се вложат за устойчивост на патронажната грижа до края на 2018 година, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на откриването на „Академията за акушерки“ във Велико Търново. По думите й апробирането на този вид услуга е стартирало още през 2010 година с проектно финансиране. 

Росица Димитрова: Над 150 млн. лева ще се вложат за устойчивост на патронажната грижа до края на 2018 година
netinfo

"За пет години този интегриран модел е развит в 64 общини от общо 265. След приключването на апробирането са започнали дейности по устойчивост на услугата по ОП „Развитие на човешките ресурси“, които ще продължат до края на следващата година. Продължава и развитието на подкрепата и услугите за ранната интервенция в над 60 общини в цялата страна, но всичко това, което се постигна до 2015 година, съвсем основателно и отговорно се разшири в методиката за предоставяне на услугите „Центрове за обществена подкрепа“, които в страната вече са над 150. Политиката на Министерството е насочена към подкрепата на децата и семействата от уязвимите групи, в които се наблюдава най-голям процент на изоставени деца или риск те да бъдат изоставени", каза Росица Димитрова и допълни, че в 18 областни града ще бъдат разпределени 900 000 лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“  за обособяване на помещения, в които да се ситуира патронажна грижа, като част от интегрирания модел за предоставяне на здравно-социални услуги за деца.

Росица Димитрова каза още, че е сформирана работна група за изработване на стандартите за ранно детско развитие.  По думите й тези стандарти са изключително необходими, тъй като са в подкрепа на политиката на Министерството за превенция от изоставянето и намаляване на броя на децата, настанени в домове за медико-социални грижи.  

Росица Димитрова: Над 150 млн. лева ще се вложат за устойчивост на патронажната грижа до края на 2018 година
netinfo

„Нашата цел е да се настаняват деца в домове, само при изчерпване на всички предишни мерки, разпоредели в Закона за закрила на детето. Тоест само при изключителни случаи да се стига до настаняване на деца в Центрове от семеен тип. Основният ни приоритет е да инвестираме в превенция. Всички тук са убедени, че инвестицията в превенцията е най-дългосрочната инвестиция, свързана с доброто благосъстояние на децата и семействата, както в настоящето, така и в бъдещето“, посочи Росица Димитрова.