/ Община Елена
За поредна година на 19 април в двора на родната къща на Иларион Макариополски се събраха учители, ученици и родители за патронния празник на началното училище в Елена. Десетилетия наред то носи името на един велик българин, който през целия си живот остава верен на своя народ.

Еленските "Самодиви" представиха страната на Международен фестивал

Иларион Макариополски е сред най-големите радетели за българско просвещение, чрез което, както пише той, отечеството ни ще дочака добри и светли дни. Негово дело е Българският Великден от 3 април 1860 година - кулминация в борбата на българите за самостоятелна родна църква.

Началното училище е достойно за името на бележития българския духовник. Тук децата на Елена получават най-доброто за образованието и развитието на талантите им. В поздравителното си слово директорът Анета Ламбурова пожела на ученици и учители да пазят традициите и с добри дела да дописват историята на школото.

Най-интересното от културния календар на Община Елена за 2019 г.

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев приветства колектива и връчи поздравителен адрес от него и от кмета инж. Дилян Млъзев. Тържеството беше уважено и от зам.-кмета Десислава Шопова.

Вълнуваща програма от песни и стихове за патрона и други еленски възрожденци изнесоха възпитаници на училището. Децата поднесоха свежи цветя пред бюст-паметника на Иларион Макариополски до родната му къща.