/ Община Елена
В навечерието на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца община Елена и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организираха конкурс за драматизация на приказка.

Община Елена

Ученици от първи до осми клас на петте училища в общината влязоха в ролите на любими герои от популярни детски приказки. Малките актьори се справиха отлично и бяха възнаградени с овациите на своите връстници, изпълнили залата на Общностния център в града.

Днес стартира ново предаване - “Елена-Градът с име на Царица“

Учениците показаха на сцената актьорски талант, умения да работят с текста и фантазия при направата на костюмите и декорацията. Гатанки и загадки, изричане на пословици и поговорки, четене на текстове и разпознаване на любими герои в тях не затрудниха пък остроумните деца в залата.

Както при всяка състезателна изява, имаше класиране, а призовите места заеха по-добрите в драматизацията. В малката възрастова група – до четвърти клас първо място журито присъди за „Хитрият бръснар“, представен от обединеното училище в с. Майско.

Най-интересното от културния календар на Община Елена за 2019 г.

Куклената постановка „Ежко Бежко и Кума Лиса“ на началното школо в Елена бе отличена с втора награда. Участниците в „Дядо и ряпа“ спечелиха трето място за основното училище в Константин.

С поощрителни награди бяха отличени децата от СУ „Иван Момчилов“ за драматизацията на „Хитър Петър кмет“ и от основното училище в Беброво, които представиха „Лисица и петел“.

При по-големите ученици шестокласниците от Средното училище в Елена станаха първи със съвременния вариант на „Дядо вади ряпа“. Малките театрали от училището в Майско са втори с „Пари за оня свят“, а бебровските ученици спечелиха трета награда с „Попова снаха“. Поощрения имаше за „Ленивата снаха“, представена от петокласниците на еленското СУ и за драматизацията на „Циндил-пиндил“ от училището в Константин.

Заместникът-кметът Десислава Шопова връчи на ученическите екипи специално изработени за състезанието купи и на всеки участник раничка с логото на изявата. Тя поздрави и учителите за труда, който полагат децата да бъдат грамотни, да обичат книгите и четат и да отварят все повече прозорци към света.