Купуваме по-евтин бензин, поскъпват розите, цигарите и сапуна
Купуваме по-евтин бензин, поскъпват розите, цигарите и сапуна / netinfo

Със 138 % е скочила цената на розите през октомври, като един цвят се е продавал за 3 лева, отчитат от Териториалното статистическо бюро във Велико Търново.

Увеличават се цените и на някои облекла, като мъжкият костюм от изкуствена или синтетична материя е поскъпнал с над 20 %, дамският костюм от вълна и синтетика увеличава цената си с близо 8 на сто, а детските зимни якета са скочили с 5,4 %.

През октомври са повишили цените си и средствата за отопление, като дървата са с 8,7 % по-скъпи, а вносните въглища и брикетите местно производство поскъпват съответно с 21,7 % и с 1,5 %.

През месеца е регистрирано увеличение на цената на някои миещи и почистващи препарати и тоалетни принадлежности като тоалетна хартия, сапун и прах за пране и препаратите за миене на съдове.

Скок с над 4% се наблюдава при цигарите. Планинските бегачи също са повишили цената си с над 16 на сто.

През октомври намаление в цената се наблюдава при горивата. С 5,6% по-евтино е дизеловото гориво, газта е поевтиняла с 6.2 %, а бензина – с повече от 7 на сто. Различно намаление е регистрирано и при някои електрически домакински уреди – тостери, миксери, парните ютии и сешоари.

При услугите поскъпване се наблюдава при външното измиване на автомобил – с 66,7 %, като цената на услугата достига 5 лева. От октомври великотърновци плащат и с 20% по-скъпа кабелна телевизия, като месечната й такса вече е 18 лева.