Svi6tov
Svi6tov / netinfo
Поредното издание на конкурса на млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ ще се проведе в Свищов през тази година, като част от богатата културна програма, съобщи Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в Общината в крайдунавския град. Конкурсът ще бъде на 31 март, 1 и 2 април. „В много градове в България има подобни конкурси, но различното в Свищовския е, че е посветен на 12-те  трагично загинали деца  във водите на река Лим. Организатори на песенната надпревара са бащата на Лора – Илиян Николов, Община Свищов, Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и Фондация „Ангели от Лим“, уточни Маринов.

В конкурса участват деца до 19-годишна възраст, а програмата включва два тура.  В първия тур участниците се представят с  българска песен, а във втория тур –  с песен по избор.

Младите певци ще бъдат оценявани от жури, чийто председател ще бъде звездата на българската поп сцена Маргарита Хранова. В оценяването ще й помагат колежката и Мими Иванова, Дариана Генова – управител на Фондация „Генко Генов“ и директор на „Златният Орфей“, Мая Райкова – продуцент в БНР, Андрей Дреников – композитор и Етиен Леви – певец, музикант и педагог.
 
„Традиция от последните  години е и победителят от предходното издание в конкурса да влиза в състава на журито”, обясни още Росен Маринов.
 
Млади певци, които станаха популярни  от различни телевизионни формати са се изявили на сцената на конкурса в Свищов. Сред тях са Николай Манолов, Нора Караиванова и др.

В  културния календар на Община Свищов има и други прояви, които са посветени на трагедията в Лим от 2004 година. На 19 април ще се проведе лекоатлетически крос, а на 11 май – конкурс за детска рисунка „Три звездички“, в който могат да участват деца от цяла България.