Коледари и джуджета ще веселят търновци във втората Нощ на Самоводската чаршия
Коледари и джуджета ще веселят търновци във втората Нощ на Самоводската чаршия / DarikNews.bg, архив

Коледари, джуджета, печена тиква и гевреци ще са изненадите във втората Нощ на Самоводската чаршия на 16 декември (петък). Празничното събитие за жителите и гостите на старата столица се организира от Общинската агенция по туризъм „Цареврад Търнов" със съдействието на Хан „Хаджи Николи".

Точно в 17,00 часа ще започне фолклорната програма на ансамбъл „Сидер войвода" - Горна Оряховица. По цялата улица на занаятите ще звучат изпълненията на народен оркестър, съпроводен с ритмите на българските народни песни. Коледарска група ще представи традициите от региона в  обичая „коледуване".

Отворени за посетители ще са всичките работилници на Самоводската чаршия, а майсторите-занаятчии ще демонстрират традиционните български занаяти пред посетителите.  

В декемврийската петъчна вечер на символични цени ще може да се опита печена тиква, коледни гевречета и различни видове хлябове, приготвени на място във фурната на площада на Самоводската чаршия. Дошлите да се потопят в неповторимата атмосфера на улицата на занаятите ще могат да дегустират бели и червени вина в Хан „Хаджи Николи". За настроението на децата ще се грижат джуджета, подготвили коледни изненади за малчуганите.

Специално за Нощта на Самоводската чаршия едно от най-атрактивните места във Велико Търново ще бъде осветено с факли.

Това е второто по рода си събитие, организирано от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов". Хиляди великотърновци и гости на града посетиха първата Нощ на Самоводската чаршия на 23 септември тази година и с интерес наблюдаваха продължилите с часове атракции.

Предвижда се следващата подобна проява да е през пролетта на следващата година около празника на Велико Търново 22 март.