Камери ще пазят Паметника на  Асеневци от нови посегателства
Камери ще пазят Паметника на Асеневци от нови посегателства / Дарик нюз
Камери ще пазят Паметника на Асеневци от нови посегателства
69200
Камери ще пазят Паметника на Асеневци от нови посегателства
  • Камери ще пазят Паметника на Асеневци от нови посегателства

Камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани спешно около Паметника на Асеневци във В. Търново, съобщи заместник- кметът Ганчо Карабаджаков.

Общината предприема извънредни мерки, за да се сложи край на вандалските прояви върху монумента, сезирани са полицията и охранителните фирми, подчерта той. Действията са наложени от факта, че само в рамките на шест дни паметникът бе нашарен с боя два пъти от неизвестни "творци".

"Залагаме и други капани и искам да предупредя тези хора, че вече става опасно да се забавляват по този начин, защото Общината ще бъде безкомпромисна. Първият път им се размина и го направиха отново, но няма да си играем и ще сложим край на това. Използвали са алкидни и акрилни бои, но забавлявалите се нямат особен талант. Нито посланията им съдържат някакъв смисъл, нито пък нарисуваното", коментира Ганчо Карабаджаков, който е сред изявените български художници. Той припомни, че законът предвижда глоба до 10 000 лева за  тези, които оскверняват паметници на културата и настоя за по- радикални мерки към хора, които не носят никакви ценности и нямат морал.

Можете да чуете Ганчо Карабаджаков в звуковия файл.

В момента активисти от младежката организация на ПП ГЕРБ в старата столица почистват паметника.