Идеалната жена е хубава и умна, умее да готви и слуша мъжа си, смятат младежи
Идеалната жена е хубава и умна, умее да готви и слуша мъжа си, смятат младежи / Дарик нюз

Младежка кампания "Месец на равнопоставеността" стартира от тази седмица сдружение ГЛОУ - В. Търново. Инициативата организирана в 16 града в страната и ще продължи до 10 декември. Предвидени са срещи - дискусии по темата за равнопоставеността, ненасилието и толерантността.

На 5 декември- Международният ден на доброволеца, ще се състои кръгла маса по въпросите за младежката агресия, дискриминацията, солидарността между поколенията, неравнопоставеността между половете и активното младежко участие.

Със специални събития ще бъдат отбелязани 16-те световни дни за борба с насилието над жени, които са от 25 ноември до 10 декември, световният ден за борба с ХИВ/СПИН, международният ден на доброволеца.

Основна цел на инициативата е да мотивира младите хора за активно гражданско участие, чрез включване в различни доброволчески инициативи и дейности. "Не бъди безразличен, бъди стереоНЕтипичен" е посланието на кампанията. В рамките и сдружение ГЛОУ проведе изследване: "Бариери пред равнопоставеността" сред млади хора.

Според резултатите от него за 49 % от момчетата в тийнейджърска възраст "идеалната жена трябва да е хубава и умна, да умее да готви, да се грижи за дома и семейството и да слуша мъжа си", а 30 % от момичетата очакват "идеалният мъж да е силен, да осигурява финансово семейството, да не изневерява, да държи на думата си и да обича деца".

Като най-разпространени стереотипи за ролята на мъжа и жената младите хора сочат, че мъжът трябва да работи и да изхранва семейството, жената да поработва и да се грижи за домакинството, децата, възрастните членове на домакинството и да изпълнява всички желания на мъжа.

Другият такъв стереотип е свързан с това, че жените не могат да изпълняват управленски длъжности, а мъжете не могат да се грижат за децата и домакинството. Изследването е проведено в периода от 20 октомври до 4 ноември. Интервюирани са 1323 души на възраст 14-19 г., от които 563 момчета и 749 момичета.