Горна Оряховица и Рошиори де Веде със съвместни европроекти
Горна Оряховица и Рошиори де Веде със съвместни европроекти / Дарик нюз
Г. Оряховица и Рошиори де Веде със съвместни европроекти
71791
Г. Оряховица и Рошиори де Веде със съвместни европроекти
  • Г. Оряховица и Рошиори де Веде със съвместни европроекти

Договор за побратимяване и сътрудничество преподписаха днес кметовете на румънската община Рошиори де Веде- Кристиан Дуйка, и на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Това бе наложено от промяна в европейското законодателство по отношение на трансграничните проекти.

„През миналия програмен период двете общини показахме, че можем да си съдействаме успешно. До края на годината работни групи ще начертаят приоритетите и ще се пристъпи към изготвянето на проекти, с които да се кандидатства през новия 2014/2020 г.”, каза инж. Добромир Добрев. По думите му, акцентът в съвместните разработки ще пада върху инфраструктурата и градската среда.

Чуйте повече от него в звуковия файл.

„Нашата Община Рошиори де Веде има около 32 000 жители. Преодоляхме временния спад в икономиката ни след промените и вече сме динамични и отворени за работа с нови приятели. Радваме се, че сред първите ни такива са хората от Г. Оряховица”, коментира кметът на румънската община Кристиан Дуйка.

Съгласно преподписаното споразумение Рошиори де Веде и Г. Оряховица ще си сътрудничат в областите администрация, култура, образование, околна среда, икономика, здравеопазване, социално подпомагане и закрила, туризъм, комунално управление. Побратимяването е за неопределен период от време.

На днешната церемония румънската община бе представена още от Кармен Тетици и Помпилиа Андрей, а българската от Даниел Костадинов, предсадател на Местния парламент, както и от заместник- кметовете на Г. Оряховица Йорданка Кушева, Деница Коева и Николай Георгиев.