Гнезда с шарени яйца и щъркели кацат в центъра на В. Търново
Гнезда с шарени яйца и щъркели кацат в центъра на В. Търново / Община В. Търново

Гнезда с шарени яйца и щъркели ще „кацнат“ на дърветата на улица „Цар Тодор Светослав“ в старата столица на Велики Четвъртък. Атрактивната инсталация е по идея на Творческата лаборатория към екипа, подготвящ кандидатурата ни за Европейска столица на културата - 2019 и се реализира с финансовата подкрепа на общината.

Проектът носи закачливото име „Щърбел“ и е артистична провокация на Мартин Иванов, студент II курс от специалност „Графичен дизайн“ на Факултета по Изобразително изкуство на ВТУ. Върху подкастрените в началото на пролетта дървета в близост до парк „Марно поле“ ще бъдат поставени големи гнезда, а в  тях ще има щъркели и еднометрови великденски яйца.

Яйцата са оформени от тел, мрежа и вестници, като украсата им е съобразена с българските традиции. Мартин, заедно с приятели и колеги, е изработил елементите от инсталацията в продължение на месец в квартирата си и в ателие във Факултета по Изобразително изкуство.

Монтажът ще продължи два дни, а гнездата ще радват великотърновци и гостите на града и ще красят ул. „Цар Тодор Светослав“ до 27 април, за да не се пречи впоследствие на разлистването на короните на дърветата.